Optrekkend vocht vertaalt zich in een te hoge vochtigheidsgraad van de woning. Op plaatsen waar zich opstijgend vocht voordoet, merken we vaak een hogere kans op schimmels. Recent bracht de Universiteit Gent ook een studie uit die aantoont dat het leven in een vochtige woning een duidelijke impact heeft op de gezondheid.

 

Vochtig huis en allergie

Wie een allergie heeft, is overgevoelig aan bepaalde stoffen zoals de uitwerpselen van de huisstofmijt of voor sporen van schimmels. Deze stoffen hebben allemaal te maken met een te hoge luchtvochtigheid in huis. Een allergie uit zich door bijvoorbeeld een neusverkoudheid, hoesten of constant niezen. Een heel specifieke allergie is die voor zilvervisjes: deze komen voor op vochtige plekjes in huis zoals hoeken in de kast of achter nat behangpapier.

Vochtig huis en astma

Net zoals bij allergieën zijn astmapatiënten vaak het slachtoffer van een vochtige woning. De huisstofmijt floreert in een vochtig pand en wie astma heeft, zal onvermijdelijk last krijgen aan de luchtwegen van te veel huisstofmijt.

Vochtig huis en reuma

Reuma wordt veroorzaakt door een te hoge luchtvochtigheid en heel veel mensen hebben er last van. Vooral tijdens de natte wintermaanden steekt reuma bij meer mensen de kop op en ook wie in een vochtig huis woont, kan last krijgen van reuma. De symptomen van reuma zijn gewrichtspijn, spierpijn, pijn aan de pezen. De gewrichtsklachten nemen toe naarmate de omgeving in vochtigheid toeneemt. Het is dus zeker aangeraden om vochtproblemen onmiddellijk te behandelen.

Vochtig huis en immuunsysteem

Een hoge luchtvochtigheid is niet gezond en kan het immuunsysteem sterk aantasten. Wie in een vochtig huis woont, heeft mogelijks een zwakker immuunsysteem en ondervindt allerlei vervelende kwaaltjes zoals sneller ziek worden dan gewoonlijk. Het is bewezen dat een vochtige woning niet goed is voor de gezondheid. Zorg dus dat je in een droge woning woont voor een gezonde levensstijl!

Vochtig huis en eczeem

De huisstofmijt is niet enkel voor allergieën verantwoordelijk maar leidt ook tot irritaties bij mensen met eczeem. Dat is een vervelende huidaandoening die leidt tot jeuk en huiduitslag. Mensen die hieraan lijden moeten zorgen dat de luchtvochtigheid in hun woning goed is geregeld. Een hoge luchtvochtigheid leidt tot een grotere kans op infecties aan de opperhuid. Anderzijds zorgt een te lage luchtvochtigheid voor een droge eczeem. Deze huidaandoening met met veel aandacht behandeld worden want de omgeving mag niet te vochtig zijn maar ook niet te droog.