Vocht in de kelder, wat zijn de gevolgen?

Opstijgend vocht is vaak de oorzaak van vochtige muren. Schimmels verschijnen rap op klamme muren of plafonds. Schimmel op de wand kan groen, wit of grijs zijn. Ook is schimmel vaak zwart. Gelige vlekken komen ook voor bij schimmel op muur, vaak in combinatie met een vlekkenpatroon in meerdere kleuren. Vaak zijn schimmels in kelders groenig, witachtig of zwart. Harige schimmels op een muur komen ook voor en deze ontstaan ook door vochtproblemen. Schimmels groeien altijd op vochtige plaatsen. In een kurkdroge omgeving kom je geen schimmelvorming tegen. Opstijgend vocht en doorslaand vocht zijn een goede voedingsbron voor allerlei soorten schadelijke schimmels. Kelders hebben meestal een hoge luchtvochtigheid, waardoor schimmels gemakkelijk kans krijgen zich te vermeerderen.

Het belang van ventilatie in uw kelder

Goede ventilatie is daarom belangrijk, maar ook moet sijpelend vocht goed afgevoerd worden. Ook doorslag van vocht en lekkages van water veroorzaken op den duur schimmelgroei in uw kelder. Kelders liggen beneden het grondwaterpeil en zijn daardoor extra gevoelig voor doorslag van vocht door muren. Treft u schimmels op de muur van de kelder aan, of herkent u andere vochtproblemen, dan is het noodzakelijk deze vochtproblemen eerst te bestrijden. Na behandeling kunt het beste ook de kelder waterdicht maken en gezorgd worden voor uitstekende ventilatie.

Een kelder waterdicht maken, hoe doet u dat?

Om een kelder waterdicht te maken dienen uiteraard wanden en vloeren waterdicht te worden gemaakt. Scheuren, gaten en poriën in het gebruikte materiaal, kunnen grondwater of water van buiten doorlaten. Denk hierbij ook aan regenwater. Voelen muren nat aan, of ruikt het naar vocht of schimmels in uw kelder? Hou dan rekening met vochtproblemen die verholpen zullen moeten worden. Ziet u schimmels op muren of plafonds, dan is ook dat een zeer duidelijk bewijs dat er sprake is van vochtproblemen. Vochtbestrijding is dan noodzakelijk. De kelder waterdicht maken kan op verschillende manieren. De naden moeten bijvoorbeeld goed afgedicht worden en de kimnaden moeten worden gecontroleerd op krimp. De ramen moeten waterdicht zijn en als er sprake is van bodemvocht, moet de vloer en de muren waterdicht gemaakt worden.

Naden, kieren en scheuren dichten

Alle naden worden met mortel (of eventueel ander afdichtingsmateriaal) weer netjes gesloten. Werk schoon en droog. Krab oude naden zo nodig uit en zorg dat de ondergrond stofvrij is. Eventueel gruis, of losse onderdelen van afgebrokkeld cement of gebarsten voegwerk, eerst schoon uitkrabben. Ondergrond uitborstelen en goed laten drogen voor weer opnieuw te vullen met nieuw voegwerk. Alle losse delen oud cement en dergelijke, moeten verwijderd zijn. Voegen en gaten moeten genoeg tijd gehad hebben om te drogen. Scheuren en barsten in muren of plafonds, moeten worden opgevuld en afgesloten met geschikt materiaal. Het materiaal wat u gebruikt is afhankelijk van het materiaal van de ondergrond.

Wanden en vloeren van de kelder waterdicht maken

Als scheuren, naden en kieren zijn hersteld, is het nodig om vloeren en wanden waterdicht te maken. Afhankelijk van het materiaal kunt u aan de slag. Bakstenen muren hebben bijvoorbeeld een andere behandeling nodig dan muren van beton. Grote scheuren moeten worden dicht gemetseld met (bijvoorbeeld) een dikke laag mortel van beton. Muren en vloeren kunnen ook fijne haarscheurtjes hebben, omdat beton niet waterdicht is. Permacon gel is in dat geval wellicht geschikt om kleine scheurtjes en poriën in beton, waterdicht te maken. Deze gel kan ook gebruikt worden op keldermuren van baksteen. Gaat het echter om doorslaand vocht dan moet de oorzaak eerst worden verholpen voordat u kunt behandelen. Vraag de hulp van een expert als u het niet zelf kunt oplossen of als u niet zeker bent van de oorzaak van de problemen.

Waardoor ontstaat vocht in kelders?

Vocht in kelders kan door verschillende oorzaken ontstaan. Vaak gaat het om opstijgend grondvocht. Kelders liggen lager en zijn daardoor extra gevoelig voor optrekkend grondwater. Scheuren in wanden of vloeren van een kelder kunnen ook opstijgend vocht doorlaten. Muren kunnen door vocht op den duur poreus worden en laten dan steeds meer vocht door. Andere beschadigingen aan muren of keldervloer zorgen er ook voor dat vocht naar binnen kan kruipen. Als de afvoer van een kelder verouderd is, slecht is of verstopt zit, is dit ook een oorzaak voor vocht in kelders. Ook in vloeren kunnen scheuren ontstaan en deze moeten bijtijds ontdekt worden en vakkundig gerepareerd worden. Naden tussen vloer en muren van kelders zijn kwetsbare plekken voor water. Tot slot kunnen ook kleine raampjes van kelders lekken. Dicht deze goed af of vervang ze desnoods door nieuwe waterdichte raampjes. Regeninslag veroorzaakt natuurlijk ook vocht in de kelder. Er zijn dus veel redenen waarom kelders erg vochtig kunnen worden. De gevolgen van vocht variëren van een laag water in de kelder tot schimmelvorming en zelfs betonrot als gevolg van doorslag. De reparaties moeten steeds bijtijds worden herstelt. Ook is het beter daarna de kelder waterdicht te maken om problemen in de toekomst te voorkomen.

Vochtige muren droog maken, hoe doet u dat?

U kunt vochtige muren droog maken door alle scheuren en kiertjes af te sluiten en de muur te behandelen met vochtwerende producten. Dit lukt pas als u alle vocht van buitenaf weet te weren. De oorzaak van het water moet gevonden worden en verholpen. Een kelder is een plaats waar de lucht vochtiger kan zijn, maar het mag er niet nat zijn. Controleer daarom ook of er voldoende ventilatie is zodat vochtige lucht ververst wordt en de muren continu drogen kunnen.

Schimmel verwijderen, kunt u het zelf doen?

Schimmels verwijderen uit een vochtige ruimt, is noodzakelijk. Schimmel is het gevolg van vocht, bijvoorbeeld in een kelder. Schimmels groeien het beste in vochtige ruimtes. U ziet immers ook vaak schimmels in badkamers en soms ook in keukens als gevolg van vocht doorslag of condens. Het zijn plaatsen waar veel waterdamp vrijkomt. Zwarte schimmel wordt veel gezien in badkamers en het is erg ongezond voor de luchtwegen. De zogenaamde huiszwam wordt ook regelmatig gezien in kelderruimtes. Schimmels in kelders ontstaan vaak door opkruipend vocht en als gevolg van doorslaand vocht. Twijfelt u over de oorzaak van vocht, neem dan contact op met een expert en laat uw kelder waterdicht maken. U betaalt anders een hoge prijs voor het uitstellen.

Kunt u schimmels verwijderen met soda of bleekwater?

Om zelf zwarte schimmels te verwijderen kunt u gebruikmaken van soda en warm water. Los dertig gram soda op in vijf liter heet water en roer goed door met een oude pollepel of stok. Boen de zwarte schimmels van muren af met een sterke borstel. De schimmel komt snel los. Spoel de wand goed na met schoon water en laat drogen. Ook kunt u gebruikmaken van bleekwater. Honderd milliliter bleekwater op vier liter water voldoet. Maak de schimmelige plekken schoon met een spons en met het water met bleek. Zorg voor goede ventilatie tijdens het werken, voor uw eigen gezondheid. Laat de muren drogen. Als deze methodes niet goed genoeg helpen kunt u een anti-schimmel product verkrijgen. Lees voor gebruik altijd goed de gebruiksaanwijzing.

Vochtbestrijding in de kelderruimte

Vochtbestrijding in kelders is noodzakelijk. Als u de problemen zelf niet effectief op kunt lossen, moet een expert naar de problemen kijken en de reparaties zullen dan het beste door vakmensen verholpen worden. Het is zeker niet altijd gemakkelijk om zelf de oorzaak van vocht te traceren. Vocht kruipt en komt soms van een ander punt vandaan dan waar u het aantreft. De vochtexpert heeft de expertise om de oorzaak te traceren en vakmensen kunnen het probleem voor u verhelpen. Als u wilt weten wat de prijs is voor een analyse kunt u dit direct laten berekenen.